Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek a kutyavilágból

2008.07.24

A kutyákról hirek:

Bűncselekmény lett az állatkínzás

Az Országgyűlés március 8-án, hétfőn este 7 órakor elfogadta a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok módosítását, melynek értelmében az állatkínzás bűncselekménynek minősül.A 2003 november 13-án benyújtott,  284 igen, 11 nem szavazattal és 4 tartózkodással elfogadott módosítás értelmében:

- Aki gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez, vagy fogadást köt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- Aki állatviadal céljára gerinces állatot tart, tenyészt, kiképez, idomít vagy forgalmaz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő az,

- aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

- állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

A módosítás hatályba lépése után három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az is, "aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik."

A módostó javaslatot Dr. Szili Katalin (MSZP), Hegyi Gyula (MSZP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Gulyás József (SZDSZ) nyújtották be, miután a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány kezdeményezésére indtott kampány során közel 380 ezer magyar állampolgár adta aláírását ahhoz, hogy az állatkínzás bekerüljön a Büntető Törvénykönyvbe. A módosítás a kihirdetést követő 30. napon lép majd hatályba.

 

T.A.