Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Airedale terrier

2008.07.22

Az airedale a terrierek legnagyobbika a terrierek királya a maga 58 centiméteres marmagasságával. Kiválóan alkalmas munkakutyának, kiképzéstől függően lehet kiváló vadászkutya, vakvezető vagy akár szánhúzó is. Viszonylag későn érő típus, kb. kétéves korára válik csak igazán felnőtté.

Ifjúkorában különösen szükség van kutyánk nagyvonalú, de konzekvens nevelésére, ugyanis az airedale terrier, megejtő báját és intelligenciáját bevetve, szívesen próbálja keresztülvinni saját elképzeléseit.

Napjainkban szinte ritkaságnak számít, ha ezzel a fajtával találkozunk az utcán. Hogy mi ennek az oka azt nehéz megmondani,de valószínűleg hiányzik a reklám. Nem látunk olyan filmeket, amelyben az airedale a főhős. Pedig rendkívül intelligens, és bármire megtanítható. Talán a külseje sem a mai divatnak megfelelő?

Én is gazdája lehettem egy airedale a terriernek, sajnos csak rövid ideig, mert egy súlyos betegség miatt el kellett altatni. De ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy felfedezzem a fajta különleges intelligenciáját. Talán egy angol úriemberhez lehetne hasonlítani. Visszafogott, nyugodt, idegenekkel szemben úgy viselkedik mintha azok ott sem lennének. Hajlamos megsértődni, ha igazságtalanul bánunk vele. Ilyenkor teljesen igaza van, mert ő mindig figyel ránk, és próbál úgy viselkedni ahogy azt elvárjuk tőle. Ha mégsem sikerül annak az lehet az oka, hogy nem értette mit is akarunk.

Rendkívül tanulékony, mindent szívesen megtanul. A családunkban sok évvel ezelőtt volt egy airedale szuka, akiről még a mai napig is hallok történeteket. Láttam megsárgult fotókat, ahol Ami -ez volt a neve- a két méter magas játszótéri mászóka tetején áll, vagy a kertben utasításra a rózsát szagolja. És hallottam azt a történetet is, amikor elfogott egy betörőt, és azt a rendőrség megérkezéséig őrizte.

Az airedale terrier sokoldalú képességeit napjainkban családi kutyaként is kiválóan kamatoztatja, de sportkutyaként is sok örömet szerezhet gazdájának. Egy biztos, unatkozni nem lehet mellette, élénk, temperamentumos, tettrekész lénye mindig valami új feladatot kíván, egy airedale minden történésben részt kíván venni. Jól úszik, imádja a vizet. Ideális családi kutya, szereti és igényli a nagy sétákat, az időjárástól függetlenül. Kiválóan alkalmas munkakutyának, kiképzéstől függően lehet kiváló vadászkutya, vakvezető vagy akár szánhúzó is. 
Az airedale terrier nem vedlik, de szőrzetét rendszeresen trimmelni kell. Lakásban előnyös, hogy nem hullatja a szőrét.

 

 

T.A.