Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Basset hound

2008.07.22

 

 

A bassettek is a kopók nagy családjába tartoznak. Nevük a francia bass szóból származik, ami alacsonyt vagy törpét jelent. Annak ellenére, hogy nem a leggyorsabb kutyafajta, nagyon jó vadász, sem eső, sem a tüskés bozót, sem a folyók nem állíthatják meg. Kiváló szaglással rendelkezik. Nagyon kitartó vadászkutya, szeretetteljes és szociális, ideális társa a városi vadászoknak.

 

 

A fajta eredete messzire vezethető vissza. Shakespeare Szentivánéji álom című művében már említést tesz a fajtáról. A XV. sz-i Franciaországban is jól ismerték ezeket a kutyákat. A fajta igazán Brit földön virágzott fel, ahová Franciaországból és Belgiumból érkezett és ahol a szarvas és a vadnyúl nyomának a követésére használták.

 

 

A bassetek különösen alkalmasak voltak erre a feladatra, mivel annak ellenére, hogy nem magasabbak 38-40 cm-nél, erejüket 25 kg-nál is nagyobb testtömegük segíti. Ez különösen olyan terepen előny a vadászat során, ahol sűrű az aljnövényzet. 1884-ben megalakult a Basset Club, majd rövidesen meghatározták a standartot, s ez a több mint száz éves fajtaismertetés kisebb eltérésekkel mind a mai napig érvényes. 1935-ben az Egyesült Államokban is megalakult az önálló basset hound klub.

 

 

A fajta fő vonásai Fél kutya magassága és két kutya hossza: nála minden elméretezett. Lapos feje ráncos, közeli szemei melankolikusak, hosszú fülei a földet söprik. Mozdony testét erős, izmos lábak viszik előre. A szőrzet sima, rövid és sűrű. A szín többnyire tricolor (fekete, fehér és cserszínű) vagy bicolor (citrom színű és fehér), de az összes kopóknál elismert kutyaszín elfogadható. Marmagasság: 33-38 cm. Súlya: 20-30 kg

 

 

Makacssága természetes azoknál a vadászkutyáknál, amelyek órákon át követik a vadat. Nem akar átmenni az úton? Képes elfeküdni a járdán, mint egy lábtörlő. Megérzi egy nyúl szagát? Kitépi a kézből a pórázt, hogy a bozótba vesse magát. De nem kell izgulni: olyan tájékozódási érzéke van, hogy előbb hazaér, mint a gazdi, ha már ismerős neki a terület. Lehajtott fejjel közeleg, mint aki nagyon elhagyatottnak érzi magát. Olyan ravasz, hogy képes a gazdában lelkiismeret-furdalást kelteni. Ha nem akarjuk, hogy szeszélyes legyen, akkor már egészen kis korától sok szigorral kell nevelni. Egy természetes vadász, sohase engedjük egyedül, felügyelet nélkül kóborolni. Falka kutya, ha sokáig egyedül hagyjuk, akkor lelkileg megbetegszik. Ha egész nap távol van, szerezzen neki egy társat: egy másik kutyát vagy akár egy macskát is. De ez nem elég neki, amikor hazaér, játsszunk vele sokat.

 

 

T.A.