Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bobtail

2008.07.22

 

A felnőtt bobtail nyugodt, kimondottan kellemes társ. A gyerekekkel szemben is türelmes, fáradhatatlan játszópartner, rettenthetetlen testőr, ráadásul akkor sem reagál agresszívan, ha a kicsik a szőrét húzzák, vagy az orrát piszkálják.
Gazdájának hűséges társa, idegenekkel szemben inkább közömbös, sőt bizalmatlan.

 

 

 A bobtail magyar néven óangol juhászkutya -ha szőrzete megfelelően ápolt- különleges és impozáns látvány. Az old english sheepdog eredetileg rettenthetetlen juhászkutya volt, melynek nemcsak az állatokat kellett kiválóan terelnie, de egyben a veszedelmes ragadozóktól is neki kellett megvédenie a rábízott jószágot. A századfordulón Anglia délkeleti grófságainak és Wales északi területeinek terelőkutyái nem túlságosan különböztek egymástól, talán csak annyiban, hogy az angol kutyáknak rövid volt a farkuk a bobtail szó szerint csonka farkat jelent.

 

 

Bár a XVIII.század Britanniájában a különböző juhászkutyák még alig különültek el egymástól, már meghatározták a bobtail egyik jellegzetességét, miszerint háta a martól átlósan emelkedik Angliában kiállításon először 1865-ben szerepelt a fajta.
A fajta megnevezését 1890-ben változtatták, old english sheepdogra.
Napjainkban a bobtailnek már nem kell marhacsordák mellett dolgoznia, viselkedését még mindig ősei tulajdonságai jellemzik: öntudatosság, rettenthetetlenség, erős személyiség.

 

 

Általános leírása:
Színe: A bobtail kölykök fekete-fehér színűen születnek, kb. 12 hetesen kezdenek el a fekete területek szürkülni. 6-9 hónapos korra már általában teljesen kiszürkülnek, de a végleges színezet csak 2-4 éves korra alakul ki. A felnőtt kutya nem lehet fekete, sőt a barna szín sem kívánatos.
Marmagassága: a kan 56 cm feletti, a szuka 56 cm alatti. Súlya: 28-36 kg.

 

 

T.A.