Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boxer

2008.07.22

 

Viselkedés és jellem

A boxerek erős idegzetű, öntudatos, nyugodt és kiegyensúlyozott állat. Lénye a legnagyobb fontossággal bír és a leggondosabb bánásmódot igényli. A gazdájával és az egész házzal szemben tanúsított ragaszkodása és hűsége, őrző-védő ként mutatott ébersége és rettenthetetlen bátorsága régóta híres:

ártalmatlan a családban, de bizalmatlan idegenekkel szemben. Játék közben derűs, barátságos vérmérsékletű, de komoly helyzetben nem ismer félelmet. A "falkán", azaz a családon belül, mindenkivel szemben nyílt, barátságos. Bohém, örökké játékos, néha már-már szertelen lelkivilága, lehengerlő, sokszor túláradó szeretetnyilvánításoktól sem mentes stílusa előbb-utóbb a legmorózusabb, legenerváltabb embereket is megindítja.

Az alárendeltségre való hajlandóságának, vakmerőségének és bátorságának, természetes keménységének és szaglásának köszönhetően könnyen kiképezhető fajta. Igénytelensége és tisztasága miatt egyformán kellemes és értékes a családban őrző-védő vagy munkakutyaként. Jelleme becsületes, nem hamis és alattomos, előrehaladott korában sem.
Gyorsan alkalmazkodó, csendes, kiegyensúlyozott. Nem ugatós, többnyire hetekig a hangját sem hallani.

 

 

A fajta története, kialakulása

A kelták is rendelkeztek már a római megszállás idején nehéz, nagyméretű harci kutyákkal. Ezt a fajtát használták a vaddisznók és medvék vadászatához is. Alkalmazásuk szerint kisebb, vagy nagyobb termetűek voltak. A nagy kutyát, főként Németország északi részén és Lengyelországban a nagyvadak vadászatánál, míg az Alpok erdős, északi szegélyén a kis, bikatépőket alkalmazták inkább, mivel közepes mérete miatt
mozgékonyabb volt. Ez a típus tekinthető a jelenlegi boxereink közvetlen ősének.


 

 

Általános leírás:

Méret

A martól a könyök mellett a talajig mérve.
Kan: 57 - 63 cm
Szuka: 53 - 59 cm
Súly
Kan: 30 kg felett ( kb. 60 cm-es marmagasság esetén)
Szuka: kb. 25 kg (kb. 56 cm-es marmagasság esetén)

 

 

Szín

Sárga vagy tigriscsíkos. A sárga különböző árnyalatai fordulnak elő a világossárgától a sötét szarvasvörösig, de a közepes színezetűek a legszebbek. Mindkét színnél megengedhetőek szimmetrikusan elhelyezkedő fehér jegyek, de ezek a test felületének egyharmadánál nagyobb területre nem terjedhetnek.

 

 

T.A.