Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Briard

2008.07.22

 

 

A fajta története, kialakulása

A Briard nagy termetű, csupa szőr kutya. Bár a fajta több száz éves múltra tekint vissza végleg elismerve csak az ezerkilncszázas évek elején lett. E francia fajta fő feladata a nyájőrzés volt, amelynek maradéktalanul meg is felelt. 2-3 briard 6-700 jószágot számláló nyáj terelésével is könnyedén boldogult szinte emberi segítség nélkül. A világháborúban is kiváló szolgálatot tett. Bátorságát a sebesült katonák felkutatásában és üzenetek továbbításában is kamatoztatta.

 

 

Viselkedés és jellem

Mint történetéből is kiderült igen bátor fajta. Bátorsága mellé fegyelmezettség is párosul, mely társulva gazdája iránti odaadó hűségével rendkívüli kutyává teszi. A fajta rajong a gyerekekért, ami talán nagyfokú játékosságának és vidám természetének is köszönhető. Intelligenciájára jellemző, hogy sok helyen vakvezető kutya ként is szolgálatban áll. Bár a hajdani bozontos pásztorkutyából napjainkra divatos luxusebbé nőtte ki magát azért elmondható róla, hogy nem igazán szobakutya. A sok mozgást szereti, szinte igényli. Megmutatja jellemét érzékenysége is. A durva bánásmódot nem tolerálja nála ezzel semmire se megyünk, bezzeg a jutalmazással…

 

 

Általános leírása:
Színe kizárólag egyszínű lehet (fehér nem). Leggyakoribb a fekete és a sárga szín. Marmagassága 62-68 cm (kan) és 58-64 cm (szuka)
Súlya: 32-36 kg.

 

 

T.A.