Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bullterrier

2008.07.22

Méretét és vágott szemeit figyelve mintha egy békés kínai szerzetest látnánk kutyabőrben. A látszat azonban csal. Kis mérete ellenére óriási erő szunnyad benne. Kemény (de nem durva!) bánásmódot igénylő fajta.

 

 

A fajta története, kialakulása

A bulterriert a tizennyolcadik században, Angliában tenyésztették ki -mint a neve is mutatja- bullldog és terrier keresztezéséből. Az ezernyolcszázas évek végére további terrier fajtákkal keresztezve csiszolták külső és belső tulajdonságait, hogy elérje azt, amiért kitenyésztették. Gyors és harcias kutya lett a kutyaviadalok állandó főszereplője. Bár a kutyaviadalokat Angliában az ezerkilencszázas évek elején betiltották a fajta keménységéből sokat megőrzött.

 

 

Viselkedés és jellem

Napjaink bullterrierje kevésbé hasonlít harcos őseire; nyugodt természetű, hűséges kutya. Sajnos a tájékozatlan sajtó által szított harcikutya ellenes kampány egyik fő áldozata az angol bullterrier volt.

Furcsa külleme és az amerikai pit bull terrier nevével közös "bull" szócska a fajta nevében elég volt ahhoz, hogy az utca embere vérszomjas fenevadat lásson benne. Úgy látszik, a múltat semmi sem feledtetheti, a bullterrier egykori harcikutya mivolta még sokáig rányomja bélyegét a fajta sorsára, hiába telt el azóta egy egész évszázad.

Rendkívül bátor a félelmet nem ismeri, rámenős kutya. Harapása legendásan erős.

Ha egyszer valamibe vagy valakibe belekóstol sokszor csak feszítőfával lehet "rábeszélni" annak elengedésére. Erre a fajtára is jellemző az akaratosság, nem könnyen nevelhető. Egy bullterrier rengeteg szeretet igényel, így különösen megszenvedi a rossz gazdát.

A bullterrier vidám emberek vidám kutyája, és a tenyésztőknek mindent meg kell(ene) tenniük azért, hogy megvédjék a fajtát az olyan beteg lelkű emberektől, akik agresszivitásukat vagy feltűnési vágyukat akarják kiélni kutyájukban, netalán kisebbrendűségi érzésüket csillapítani.

 

 

Általános leírása:

Színe fehér vagy fehér alapon foltos, de egyéb szín és csíkozottság is előfordulhat.
Közepes termetű, zömök, nagyon erős kutya. Feje különleges formájú: hosszú, tojásdad alakú.
Marmagassága 40-50 cm
súlya általában 20-30 kg.

 

T.A.