Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Groenandael

2008.07.22

A fekete groenendael tenyésztésének kezdete egy bizonyos Rose úrhoz kötődik, aki Groenendael városában lakott. Petite nevű fekete szukája 1880 táján született, akit egy hasonló típusú kannal, Piccard D`Uccle-val fedeztetett (őt egy Bernaert nevű úrtól vásárolta.) Az első világháborúban nagyon sok fekete belga juhászkutyát használtak, üzenetvívőnek vagy vöröskeresztes kutyának, de alkalmazták őr- vagy rendőrkutyaként is. Olyan jó hírük volt, hogy a háború után sokáig a fekete német juhászkutyákat is gyakran groenendaelnek nevezték. A groenendael kezdetben Franciaországban és Hollandiában vált igen népszerűvé, de a háború után Amerikában is kulcspozíciót vívott ki. 1959-ben az Amerikai Kennel Klub, bár elismerte a tervuerent és a malinois-t is, a groenendaelnek adta meg a „belga juhászkutya” elnevezés kizárólagos használatának jogát.

 A fajtaleírásnak megfelelően kívánatos, hogy a kutyák teljesen feketék legyenek, bár a mellkason egy kisebb fehér folt vagy csík megengedett. Gyakori, hogy a groenendaelek arcorri részén 2-3 éves korukban fehér szőrszálak jelennek meg, mintha megőszültek volna, holott fiatal kutyákról van szó.

 

A belga juhászkutyák nagyon könnyen kezelhető, igen tanulékony munkakutyák. Jó házőrzők, a hideg időjárást is jól bírják, de kenneltartásra nem alkalmasak, s ha képességeik teljes tárházát ki akarjuk használni, feltétlenül családtagként kell kezelnünk őket. Nem bírják a katonás kiképzést, de erre nincs is szükség, hiszen tényleg könnyen tanulnak. Egy kis játékkal, szeretettel csodákra képesek. Mozgásigényük hatalmas, így szinte nekik találták ki az agilityt, mely nemcsak a kutyának, de gazdájának is kitűnő szórakozást és mozgáslehetőséget nyújt, ráadásul ebben a sportágban csupán erőszakmentes kiképzési módszerekkel lehet eredményt elérni. A belga juhászkutya mind a négy típusa egészséges, hosszú életű fajtának nevezhető, nagy valószínűséggel nem lesznek az állatorvosi rendelő törzsvendégei.

Általában kétéves korukra válnak igazán felnőtté, addig különösen türelmes és szeretetteljes bánásmódra van szükségük. De a törődést és szeretetet kamatostul meghálálják, akár munka-, akár családi kutyaként; vagy éppen mindkét szerepkörben.

 

T.A.