Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Máltai selyemkutya

2008.07.22

Az általunk máltai selyemkutya néven ismert, gyönyörű selyemesszőrű piciny fehér kutya több évszázados gazdag és érdekes történelemmel rendelkezik.

Gazdáik között megtalálhatjuk az állatkedvelőket az állattenyésztőket valamint egyaránt kedvenceik a hírességeknek is. Csak néhány fajta ért el az évek folyamán kora sikereket tartóik és a kutyabarátok között mint az elegáns megjelenésű máltai selyemkutya.

 

 

A korai történet

Sokan úgy gondolják,hogy a máltai selyemkutya eredetileg Málta szigetéről származik. Ennél azonban sokkal valószínübb, hogy ez a fajta valójában Ázsiában volt honos. A máltai selyemkutya létezésére utaló ókori leleteket - írásokat, véseteket - már az i.e. 5000-2000 évekből találtak.

Feltételezve, hogy a fajta eredetileg Ázsiából származik, az apró állatok valószínüleg a nomád törzsek vándorlásával került a Közel-keletre, majd onnét Európába. Ebben az időben Málta szigete (avagy Melita ahogy akkor nevezték) földrajzi helyzeténél fogva a kereskedelem egyik központja volt és a régészek minden kétséget kizárólag megtalálták a selyemkutya őseinek a maradványait amelyeket valószínüleg cseretárgyként használták a kereskedelemben.

Ahogy a civilizáció fejlődni kezdett Európában úgy megjelennek a fajtára utaló nyomok is. Egy közvetett bizonyíték található Arisztotelész egyik munkájában is ami bizonyossá teszi,hogy a máltai selyemkutya ekkor már megtalálható volt  a többi Európában őshonos fajta mellett. Arisztotelész egy fajtát így ír le: "Canis Melitae... apró fajta, amely alacsony termete ellenére tökéletesen arányos." Ebben az időben a fajta a jómódúak kedvenc ölebévé vált és gazdáik mindig elvitték magukkal bárhova mentek is. A máltai selyemkutya szintén nagy népszerűségnek örvendett az ókori rómaiak és görögök között is. Számtalan római és görög edény és cseréptöredék maradt ránk amelyek kicsi, hosszúszőrű kutyákat ábrázolnak.

Az ősi európaiak sokáig azt feltételezték, hogy az apró kutyák a parttól nem túl messze fekvő Szicília szigetéről származnak a nevük  (akkoriban Canis Melitae) ellenére. A kor két geográfusa különbözőképpen nevezte a szigetet ami később zavarhoz vezetett. Végül a korai írók egységesen Máltának hívták a szigetet. Így a máltai selyemkutya azon kevés fajták egyike, amely nevét eredeti származási helyéről kapta.

 

 

Málta gazdag és nemes történelemmel rendelkezik. Miután a föníciaiak közel 4000 évvel ezelőtt letelepültek a szigeten ,elhelyezkedésének köszönhetően mindig is fontos szerepet töltött be a Földközi-tenger térségében. A szigeten olyan nép született amely egyedülálló képességekkel rendelkezett és egy olyan kutyafajta amely szinte minden más fajtától különbözött. A sziget gazdasága - fekvésének köszönhetően - évszázadokon keresztül zavartalanul fejlődhetett. A máltai selyemkutya már az 1500-as évek körül mint fajtatiszta kutya jelenik meg.

Angliába az első máltai selyemkutyák VIII. Henrik uralkodása alatt kerültek és minden bizonnyal kedvencei voltak I. Erzsébet királynő korának is. (1558-1603) A XIX. sz. közepére a fajta Angliaszerte elterjedt és a selyemkutya  résztvevője lett a korai kutyakiállításoknak is.

Az Egyesült Államokban a fajta az 1800-as évek végén tűnik fel az első törzskönyvezés pedig 1888-ra datálható.

Az 1880-tól 1950-ig tartó időszakban a máltai selyemkutyák száma lassan nőtt. De ettől kezdve a fajta népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Az 1990-es adatok szerint az USA-ban a fajta bekerült a 15 legnépszerűbb fajta közé.

 

 

Néhány jó tanács kezdő kutyásoknak 

Póráz, nyakörv

A kutya szőrzete miatt kerülni kell a fémből készült nyakörveket illetve pórázokat. A fém nyakörv becsípheti, kitépheti vagy kidörzsölheti a kutya finom szőrzetét. A legcélszerűbb egy vékony, műszálból készült nyakörvet venni amihez hasonló anyagból készült pórázt kapcsolhatunk.

 

 

Játékok

A máltai selyemkutyák imádnak játszani! Mindenképpen vehetünk műanyag játékokat, amelyek színesek, csörögnek, sípolnak stb. Nagyszerű játék
a kötél csomókkal a két végén, főleg ha egy másik kutya is van a közelben.

 

 

A szőrzet ápolása - tömören

Mivel a Máltai selyemkutya legjellegzetesebb része a szőrzet, ennek ápolására óriási figyelmet kell fordítanunk.

Erről a témáról szinte könyveket lehetne írni de most megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat pár mondatban.

Eszközök: Ne becsüljük alá a kellékek, eszközök szerepét. Mindig csak a legjobbat vegyük! Figyelem! A legdrágább nem mindig a legjobb! Szükségünk lesz fésűre, kefére, ollóra.

Tanítsuk meg a kuytát, hogyan viselkedjen amikor fésüljük! Ehhez a legmegfelelőbb idő amikor már elfáradt és magától is lefekszik. Bár a kölyök kutya még nem igényel sok gondozást, a tanítást ekkor célszerű elkezdeni.

Fésülés: amikor kutyánknak teljes a szőrzete minden második nap keféljük ki. Fésülés előtt használjunk egy-két csepp szőrmeolajat. Mindig a teljes szőrzetet fésüljük át. A fésülést kezdjük a hasi részen és innét haladjunk tovább.

Távolítsuk el a csomókat! Ha megpróbáljuk a csomókat kifésülni csak kitépjük a szőrt, ezért különítsük el a csomót a szőrzet többi részétől és cseppentsünk rá egy kis sampont, vagy bőrolajat. A csomót ezután szedjük szét ujjainkkal majd végül finoman fésüljük ki! Ez a művelet nagy türelmet igényel a gazda és a kutya részéről egyaránt. Sohase vágjuk le vagy ki a csomót mert csak üres folt marad a helyén. Fürdetés előtt az összes csomót távolítsuk el a szőrzetből mert a víz csak megkeményíti azokat.

A szőrzet mosása: az, hogy hányszor mossuk meg kutyánkat függ attól, hogy kiállítási kutyáról vagy csak házi kedvencről van szó valamint a környezettől ahol a kuyta él. Természetesen egy olyan kutyát amely sokat van a szabadban többször kell fürdetni. Általában hetenként, másfél hetenként mossuk meg kutyánkat. A sampon után mindig használjunk kondícionálót. A kutyánk fülét tisztítsuk ki ha szükséges fürdetés előtt és helyezzünk kis vattát a fülekbe: hogy az felszívja a bekerülő nedvességet ami később fertőzésekhez vezethetne. Csak azután használjunk sampont, hogy a kutya egész szőrzete vizes. A samponnal tökéletesen mossuk át a kutyát majd a sampont teljesen mossuk ki a szőrzetből. Ügyeljünk arra, hogy sampon ne kerüljön a szembe. A sampon kimosása után használjuk a kondícionálót, hagyjuk a szőrzetben állni, majd mossuk ki tökéletesen. A ph érték miatt mindig használjunk kutyasampont.

Mosás után szárítsuk meg a szőrzetet, erre a célra megfelelő egy átlagos hajszárító is.

 

 

T.A.