Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újfundlandi

2008.07.22

A fajta története, kialakulása

A fajta ősei nagyobbrészt ismeretlenek. Az biztos, hogy felmenői már az ezerötszázas években ismertek voltak Új- Fundland szigetén, mint az ott élő indiánokat a vadászatban segítő nagy termetű kutyák. Az ezerhétszázas évektől nevezték el a kutyát "lakhelyéről" újfundlandinak. 1886-ra pedig már a standardja is megszületett. Magyarországon 1992 óta létezik Újfoundlandi és Landseer Klub. Bár a hazai populáció nem túl nagy, a magyar újfoundlandik világhírűek, még az amerikai Pouch Cove kennel is használ magyar kutyákat. Nincs olyan európai vezető tenyészet, mely ne támaszkodna magyar újfoundlandikra.

 

 

Viselkedés és jellem

Sok rendkívüli képességgel rendelkezik, amelyekkel könnyedén lopja be magát az emberek szívébe. Azonban a vízben bajbajutott emberek kimentése az újfoundlandi legismertebb és legnagyobbra tartott képessége, amellyel egyetlen egy fajta sem veheti fel a versenyt. Ösztöneinek köszönhetően ezt a feladatot tökéletesen képes ellátni és a történelem folyamán rengeteg embert mentettek meg a biztos vízbefúlástól.

Ezt a fajtát még az Isten is vízbe teremtette. Vízhatlan szőrzete, úszóhártyás lábujjai, erős testalkata és állóképessége mind a vízben való könnyebb mozgást segíti elő. Az újfundlandi amilyen hatalmas, olyan kedves. Gyerekszerető, a kicsiktől mindent eltűr. Megbízható, gazdáihoz alkalmazkodik. Kreatív, odaadó, figyelmes, hűséges. Termeténél fogva természetes, hogy nem kis étkű. Nem csak mérete de hosszú, vedlő szőre miatt is elmondható: nem szoba kutya!

 

 

Általános leírása:
Színe: A szőrzet színe lehet csokoládébarna, fekete, bronzvörös vagy fehér, fekete foltokkal (ez az úgynevezett Landseer-szín). Hazánkban a fényes fekete szőrű egyedek a közismertek és elterjedtek.
Marmagassága: 68-75 kan és 62-70 szuka.
Súlya: 50-70 kg.

 

 

T.A.