Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orosz kék

2008.07.22

Orosz kék :

 

A higgadt, csendes és szégyenlős orosz kék igazi úrihölgy a macskák között. Eredete a titok homályába vész. Az arkangyalként is ismert macskafajtát évszázadokkal ezelőtt tengerészek vitték Britanniába az oroszországi Archangelsk kikötőből.

 

Története:

Talán sosem derül majd ki, hogy az orosz kék valóban Oroszországból származik-e. Különböző elnevezéseiből, úgy mint orosz
Kép kék, spanyol kék, máltai és arkangyal, számos földrajzi terület szóba jöhet. Az angolok nem adtak neki külön nevet, mégis ők voltak azok, akik először mutatták be a fajtát kiállításon. Az orosz kék a mai napig a legritkább macskafajták egyike.

Általános megjelenése:

Az orosz kéknek hosszú, erős teste van, amely kicsivel karcsúbb, mint az európai rövid szőrűé. Az elegáns és bájos megjelenés megőrzése érdekében a csontszerkezet nem lehet túl erős. Az ék alakú, lapos koponyájú fej hosszú, egyenes nyakon nyugszik. A fülek inkább nagyoknak mondhatóak, a tövüknél szélesre tártak, egymástól távol helyezkednek el és magasan emelkednek a fej fölé. A nagy, mandulavágású szemek élénkzöldek. A lábak hosszúak és karcsúak, kicsi, ovális mancsokkal. A far
ok meglehetősen hosszú, és a vége vékonyabb. A szőrzet rövid, vastag, és eléggé testesnek tűnik. A felső és az aljszőrzet ugyanolyan hosszú. A bunda eredeti színe a kék, ezüstösen fénylő szálvégekkel. A fehér és fekete szín újdonságnak számít a fajta életében.


Jellemzői Az orosz kék
Bundája: Rövid szőrű
Származási országa: Oroszország
Mérete: Közepes
Gondozása: Nem túl munkaigényes, hetente többször kell a bundáját fésülni és kefélni
Természete: Nagyon élénk, szeretetteljes, kedveli az emberek társaságát

 

M.B.