Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Perzsa

2008.07.22

Perzsa :

 

A perzsák büszke megjelenését és intelligens személyiségét elnézve nem csoda, hogy Jean Cocteau a macskák királyának nevezte őket.

 

Története:

Nem tisztázott, hogy a perzsa végülis Perzsiából vagy Törökországból származik-e. Amit biztosan tudni, hogy a fajtát ilyen vastag szőrrel rendelkező macskával korábban nem találkozó tenger
Képi utazók hozták Európába jóval azelőtt, hogy a szervezett tenyésztés elkezdődött volna. Miután elkezdődött a tenyésztés, egyre többféle színe fejlődött ki a fajtának, a macska testesebbé, zömökebbé és kerekebbé vált. 1887-ben megalakult a világ első, macskabarátokat és macskatenyésztőket tömörítő társasága, a Brit Nemzeti Macskaklub (British National Cat Club), amelyben a perzsa macskák már a kezdetektől egyértelműen a kedvencek közé tartoztak.
A fekete perzsa sosem került túl messze a standard változatok hivatalos kézikönyvében megállapított első számú helyezéstől, mint ahogyan Nagy-Britannia befolyásos, macskatenyésztőket egyesítő szervezetének (GCCF) legmagasabb pontértékeitől sem. A XX. század közepén amerikai tenyész
tők tovább fejlesztették a fajtát: a macska arca rövidebb, az orra kurta lett. Ezt a különleges formát peke-arcnak nevezték el. Miután ez a forma még nem került a standard változatok sorába, Európában egyre több perzsa macskát tenyésztenek újra –a túlzottan rövid fej formája nélkül.

Általános megjelenése:

Nagy mé
Képretű macska zömök testtel, széles mellkassal és erős, széles háttal. A fej kerek, erőteljes, és zavartalanul végződik a tompa állban. Az állkapocs erőteljes, az orr rövid. A szemek nagyok, kerekek, egymástól távol helyezkednek el, és fényesen ragyognak. A képet a rövid, telt, erőteljes lábak , valamint a nagy, kerek mancsok teszik teljessé, a karmok közt szőrcsomókkal. A perzsa teljes testét hosszú, vastag, finom szálú, selymes szőr fedi. Számos színe elismert, és nap mint nap újabb színei is megjelennek.


Jellemzői A perzsa
Bundája: Hosszú szőrű
Származási országa: Nagy-Britannia
Mérete: Közepes/Nagy
Gondozása: Nagyon munkaigényes, mindennap kell a bundáját fésülni és kefélni
Természete: Csendes, szereti, ha hosszú ideig dédelgetik, de nem követelőzik

 

M.B.