Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szíriai aranyhörcsög

2008.07.23

A kisrágcsálókat (Rodentia) minden korban előszeretettel tartották dísz- vagy háziállatként. A közéjük tartozó hörcsögök azonban csak a legutóbbi időkben váltak kedvelt és keresett társálattá. Rendszertanilag a hörcsögök az egérfélékkel (Myomorpha) mutatnak szoros rokonságot, de különálló nemzetségként a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartoznak. Mindegyik típusra jellemző, hogy lábaikon öt ujj van, örlőfogaik gyökeresek, a metszőfogaiknak azonban nincsenek gyökereik, ezek folyamatosan növekszenek, ahogyan felületük rágással kopik. Tágulékony, szinte vállig érő pofazacskójuk a táplálék raktározására, szállítására szolgál.
Az aranyhörcsögöt 1893-ban Waterhouse angol természetkutató fedezte fel a kietlen, majdnem teljesen élettelen szíriai sivatagban. Csupán 40 év múlva sikerült egy jeruzsálemi professzornak egy két méter mély járatrendszerből kiásnia egy idősebb aranyhörcsögöt 12 utódával együtt. Rendkívüli szaporodóképessége még tudományos berkekben is csodálkozást váltott ki (egy év alatt az egy hímből és három nőstényből álló tenyészetben 150 utódot neveltek föl). Az aranyhörcsög gyors elterjedése a világon szinte a csodával határos, különösen, ha belegondolunk, hogy a sok millió egyed, amelyet ma a világon tartanak és tenyésztenek, egytől egyig az 1930-ban a homokból kiásott anyának a leszármazottja.
Az aranyhörcsög kedveltségét helyes megjelenésének, barátságos, békés természetének köszönheti. Rokonszenves kinézetét puha, selymes és fényes szőre adja, amely fölül túlnyomóan aranybarna, aranysárga fedőszőrszálakkal. Hasi oldala szürkésfehér színű, sötét mellfolttal, melyet középen nem túl erős fehér hosszanti csík választ ketté. Torka, elülső és hátulsó lábai, valamint picike farka fehérek; nagy, sötét fülei alig szőrösek, nagy gombszemei fénylően feketék. A tenyésztők az utóbbi évtizedekben egész sereg tenyészváltozatot hoztak létre, melyek több előnnyel rendelkeznek a tenyésztésben és kedveltek a díszállattartók körében., A hörcsögök természetüknél fogva esti-éjszakai életmódot folytató állatok. Napközben nyugalomban vannak, alszanak. Megfelelő igényes, türelmes szoktatással kezes, barátságos társat kapunk személyükben. Elhelyezésük történhet ketrecben, terráriumban, régi akváriumban. A fiatal állatkák 4 hetes koruktól választhatók el anyjuktól, addigra minden fontosat és a további életükhöz szükségeset megtanulnak. 6-8 hetes korukra ivaréretté válnak. A hörcsög 18 hónapos korában éri el élete teljét. Ezután mozgása lassúbodik, pihenési időszakai intenzívebbek és hosszabbak lesznek. Optimális tartás, táplálás esetén is a mi számunkra fájdalmasan rövid hörcsögélet mintegy 3 év lehet.
Az aranyhörcsög számára a 19-23 °C az optimális. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten aktivitása jelentősen csökken, visszahúzódik alvó- vagy hálóhelyére, ahol jól befészkeli magát az alomba, és megteremti a számára szükséges meleget. Az ideális alomanyag számára kezeletlen faforgács vagy fűrészpor. A 3-4 cm vastag alomréteg teljesen megfelelő. A ketrec aljára vagy külön teknőbe kvarchomokot tegyünk. A fészek építéséhez papírzsebkendő, könnyű szerkezetű háztartási papírok, fagyapot, széna, szalma alkalmas. Etetésre és itatásra a legalkalmasabbak a nehéz és szilárdan álló borulásbiztos edények, amelyeket könnyű tisztítani. A ketrec oldalára erősített itatócsövecskés edények vagy műanyag szívókorongos itatók is kiválóan alkalmasak. Igen fontosak a mászásra, futásra, játékra alkalmas berendezési tárgyak. Az állatok játékos formában trenírozzák izmaikat, a mozgás serkenti a vérkeringést és élénkíti az anyagcserét. A természetben az élelem és a partner kereséséhez ugyancsak nagy távolságokat kell megtenniük. Fogságban a szükséges mozgáshoz ezek a szerkezetek segítik a kis állatokat. Egyetlen éjszaka alatt egy hörcsög több, mint 250 méter távolságot tesz meg. Ez bizony elképesztő egy alig 15-18 cm-es rágcsálótól.
Testnagyságához viszonyítva fülük igen nagy, hallásuk kitűnő. Az ultrahangok tartományából is képesek hangokat felfogni. Ha naponta beszélünk hozzájuk, hamar fel fognak ismerni bennünket hangunk alapján. Kitűnő szaglásuk alapján környezetükről illattérképet állítanak föl. Amíg ez az illatkép ismert, semmi nyugtalanító nincsen, a testvérek sokáig egymás mellett élhetnek. Ha azonban valamelyik egyed néhány hétre elkerül, az illatkép elhomályosul és az ismételt összezárás életveszélyes ellenségeskedést válthat ki közöttük.  A megfelelő elhelyezés és a kiegyensúlyozott és változatos, sokoldalú táplálás hörcsögünk egészségének alappillére. A hiánybetegségek fellépése vagy az állat gyors öregedése legtöbbször az egyoldalú táplálás következménye. A természetben a kisrágcsálók nem specializálódtak egyetlen fajta élelemre. Gyakorlatilag mindent megesznek, ami növényi táplálékként az útjukba kerül. De ezen fölül különböző rovarok, lárvák, pókok, hernyók, giliszták is szerepelnek a szabadban élő hörcsögök étlapján. Tehát kis mennyiségben állati fehérjét is szükséges nyújtani kedvencünknek. A huzat, a túlzott meleg, a túl száraz levegő, a nedvesség, nagy hőmérséklet-ingadozás, a hideg gyengítheti, megbetegítheti kedvencünket. A túl erős zaj és az állandó erős fény pszichikai károsodáshoz vezethet, aminek következtében a kis hörcsögök idegesek, kimerültek, harapósak lesznek, és a várható élettartamuk is rövidülhet. A vemhesség 15-18 napig tart. Ez a világon ismert összes emlősállat közül a legrövidebb. A magzatok rózsaszinűen és csupaszon jönnek világra. Általában 4-8 között változik az alomnagyság. Az 1,5-2,5 g tömegű újszülöttek megérkeztéről általában csak a fülünkkel vehetünk tudomást. Az örökké éhes picinyek rendkívül magas hangon kiáltoznak, ha anyjuk akár csak rövid időre is elhagyja a fészket.

 

T.A.