Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kakaduk

2008.07.22
Kakaduk ( Cacatuide )


Élőhelyük a Lórikhoz hasonlóan A Csendes-Óceán szigetvilága ( Ausztrália, Új-Zéland, Pápua-Újguinea stb.).

Középnagy-nagytestű papagájok jellegzetességük a fejükön viselt bóbita, melyet tetszés szerint tudnak mozgatni.Csőrük felső és alsó káváján fogszerű bemetszés található. Kiváló hang és beszédutánzó képességgel rendelkezik. Általában a reggeli és az esti órákban hallatják jellegzetes hangjukat.Figyelembe kell venni nagy igényüket a törődésre.Sok türelmet igényelnek.Vizszerető faj lévén akár naponta lehet vizpermetes fürdőben részesiteni.Négy éves kortól ivarérettek.

 

Táplálékuk: gyümölcsök, magvak, rovarok és azok lárvái.

 

A költési időszak hazájában február-március környékére esik.
A fészekalj 2-3 tojásból áll.
Kotlási idő: 28-30 nap.
Kirepülés: 9-10 hét.

 

Fehérbóbitás kakadu (Cacatua Alba)

 

Leírása:

 

Hossza 46-50 cm. Az utóbbi a hímekre jellemző.Bóbitája a 12 cm-t is eléri. Nyugalmi állapotban a tarkójára simul, udvarláskor (dürögéskor), játék közben, izgalmi állapotban felemelkedik. Gombhoz hasonló szemei ilyenkor még jobban érvényesülnek, bóbitája egy királynő fejdíszét juttatja eszünkbe. Alapszíne fehér, szárnya 28 cm, farktolla 15 cm hosszú. Az evező és farktollak alsó fele halvány sárgák. Írisze fekete, szemgyűrűje fehér, szemhéja világoskék. Csőre fekete, 3,8 cm-es. Hatalmas lábai szürkék, ehhez ajánlatos a 7-8 cm átmérőjű ölőrúd. A tojó valamivel kisebb, írisze vöröses-barna, ami hároméves korában éri el kitisztult színét.

 

Élőhelye: Maluku szigetek: Halmahera, Tidore, Ternate.
Alfaja nincs.
A hím azzal jelzi párzási szándékát, hogy gyönyörű bóbitáját felemeli, szárnyait széttárja és szamárbőgéshez hasonló ordítást ad ki tágra nyílt torkán. (Úgy gondolom ennek a csodálatos madárnak ez az egyetlen hátránya.)
Táplálása: nagy szemű napraforgó, dió, mogyoró, kukorica (ez utóbbit áztatva,Kép csíráztatva, főzve adom). A félérett tejes kukoricát szinte habzsolva eszik. Kevés kendermag, búza, árpa csíráztatva. Mindenféle
gyümölcsöt szívesen fogyaszt, ha sokat teszünk elé, pocsékol. Zöldség: tavaszi hónapokban saláta, tyúkhúr, lósóska � félérett magvas része kifejezetten jó csemege. Nyári hónapokban konyhakerti saláta vastag szárával együtt, határban található félérett vadkender magvas része. Permetnélküli lehullott
alma.
Téli hónapokban a legjobban eltartható zöldség, gyümölcs kerül terítékre. Sárgarépa, sütőtök, alma. Állati eredetű fehérje: kemény sajtfélék, tojás, ritkán főtt csirke, ill. pulykamell filé.
Tartása: mozgékony, erős csőrű madár. Ajánlatos 4mm-es kemény drótból kalitkát (aminek mérete legalább 60X80X150cm-es, lehetőleg nyitható tetővel) � ha van rá mód kerti röpdét venni, készíteni.
Ha a madarat röpdében (volierben) tartjuk, az legalább legyen 4X1m 2-2,5 m-es magassággal, amihez egy védőházikót 1,5X1m-t csatlakoztatunk. Ez esetben plusz 1-2 fokon is átteleltethető a madár.
Soha ne vigyük melegről hidegre. A lakásban tartott madarat naponta engedjük ki, játsszunk vele sokat.
Kedvességével, játékával meghálálja.
Rendkívül kíváncsi, szeretetre vágyó madár. Odabújik gazdijához, szereti, ha simogatva van. A család minden tagját elfogadja. Kis gyerekek is nyugodtan simogathatják. Röpdében tartott madár 1-1 nyári záporban nagyokat fürdik, rikoltozik. Kalitkában tartott madárnál ezt egy kis pumpálós virágpermetezővel
helyettesítjük. Beszéd, hangutánzó készsége kb. 20 szó erejéig terjed, sokszor keveri
a szavakat, de ezt a hátrányát játékosságával kárpótolja.

 

Rózsás Kakadu (Eolophus roseicapillus)

 

Hossza: 35 cm
Farka: 14-16 cm, sötétszürke
Csőre: 2,6 cm, szaruszínű
Szárnya: 25-28 cm,

A fedőtollak felül szürkék, alul rózsaszínűek, az evezők mindkét felülete szürke. Homloka, feje teteje, kantárja és tarkója fehér, a tollak bázisa rózsaszínnel átszőtt, a tarkó hátsó része, a pofatájéké és a fülfedők rózsaszínűek, háta szürke, a farcsíkon igen halvány árnyalattal, a has rózsaszínű, alsó része és a farktájék azonban halványszürke. Írisze sötétbarna, szeme körül sKépzürkésfehér csupasz gyűrű látható. A tojó írisze lazacvörös. Lába hússzínű, halványszürke árnyalattal. A fiatalok színei fakóbbak, bóbitájuk és begyük szürkés árnyalatú. A tojófiókák szeme a jellegzetes vörös színt csak a második életévben veszi fel.

Élőhelye: Csaknem egész Ausztrália - néhány partvidéki területet kivéve - és Tasmania keleti része.

Alfajok: Az E. r. assimilis alapszíne halványabb, feje tetején a rózsaszínű árnyalat határozottabb, hazája Nyugat-Ausztrália. Az E. r. kuhli az előbbire hasonlít, de szemgyűrűje szürkés-vörös árnyalatú. Élőhelye a Kimberley-övezet.

A Rózsás kakadu nemcsak gabona magvakat, hanem túlnyomórészt gyom magvakat, gyökereket és kártevő rovarokat is eszik.

Tartása: A fiókakorban emberi környezetbe került példányok különösen szelídek és ragaszkodók lesznek, néhány szó erejéig beszélni is megtanulnak. Lehetőleg nagyméretű kalitkában, ill. volierben helyezzük el. A kerti volier alját betonozzuk le, mert szeret a földön bóklászni, így kiteheti magát a férgek okozta betegségeknek. Adjunk neki sok gyümölcsöt, zöldséget. Állati fehérjéről is (főtt csirkehús, tojás, lisztkukac) gondoskodjunk!

 

 

 

 

 Sárgabóbitás Kakadu (Cacatua sulphurea,galerita)

 

Hazánkban a legelterjetebb a középméretű ami kb 45 cm A nagy sárgabóbitás 50cm míg a kicsi 33 cm. Reggel és este ill eső előtt szeretik hallatni a hangjukat, nagyokat fürödnek a nyári záporban. A kézzel nevelt példányok igazi játszópajtássá vállnak a cKépsalád minden tagja számára. Nagy bohócok, bukfenceznek,közélen másznak, hintáznak. Hangutánzó készsége közepes.

 

Származási hely: Az északi Maluku-szigetek (Ausztrália közelében): Obi, Batjan, Halmahera, Tidore, Ternate.
Átlagos életkor: 50 év
Testnagyság (fejtetőtől farokvégig mérve): 46 cm
Nemek megkülönböztetése: A tojó írisze s ötét vörösesbarna, a feje valamivel kisebb, mint a hím madáré.
Fészkeltetés: Legjobb eredményt természetes faüreggel érhetünk el, melynek mérete: 40 cm átmérojű, 150 cm magas. Költés közben agresszívvé válik. Költés közben fehérje igénye nagymértékben fokozódik, ezt pótolni kell, különben a felnevelendő fiókák látják kárát.
Tojások száma: 2
Kotlási idő: 29 - 33 nap
Kirepülési idő: 11 - 14 hét
Etetés: Napraforgómag, zab, kukorica, kendermag, dió, mogyoró. Ezen kívül sok gyümölcs, zöldeleség, lágyeleség, szépia.
Tartás, elhelyezés: Rendkívül erős csőrű madár, ezért ajánlott legalább 3 mm átmérőjű drótból készült volierben tartani. A volier légtere legalább 1,5 m3 legyen, de párban tartott madaraknál ennek a helynek a háromszorosát biztosítsuk. A szakirodalom szerint az ideális volier nagyság számára 6 x 2 x 2 m, védőházikóval felszerelve. Fagymentes helyen kiteleltethető (min 5°C ). Eléggé lármás madarak, sokan a legokosabb papagájok egyikének tartják. Mozgékony, gyorsan szelíddé váló madár. Beszédre megtanítható. A jó bánásmódot kedvességgel, szoros kötődéssel hálálja meg. Sokat, és intenzíven rágcsál. A jókedvű kakadu rendkívül szórakoztató társ lehet, különféle mutatványokat talál ki, illetve taníthatunk meg neki. Kalitkás elhelyezése nem javasolt, lakáson belül pl. egy 100 x 60 x 160 cm-es volier már elegendő lehet, ha rendszeresen kiengedjük a lakásban.
Egyéb tudnivalók: Ez a madár jelenleg a CITES II. besorolása alá esik, de a populáció csökkenése miatt, lehetséges, hogy hamarosan I. besorolásúvá lép elő. Erdőkben, nyílt fás vidékeken él elsősorban a partközelben, vagy mocsaras területeken. Párokban, vagy kis csapatokban fordul elő. Könnyű észrevenni, megközelíteni azonban nagyon nehéz, mivel óvatos, félénk madár. Röpte gyors, egyenes. Költési időszaka december és március közé esik, a tojó általában januárban rakja le a tojásokat, fészkét általában magasan ( 6m) pálmafák üregében rakja.

 

Salamon szigeti kakadu (Cacatua ducorpsi)

 

Leírása: hossza 32 cm, alapszíne fehér, az alsó szárny, illetve farokfedõ tollak világossárgák, a fején, a tarkótájékon, valamint a begyén lévõ tollak lazacszínnel átszõttek. Kerek széles bóbitája 6, szárnya 25, farka 11 cm hosszú. Írisze fekete, szemgyûrûje halványkék. 3 cm hosszú csõre világosszürke, lába szürke. A tojó madarak teste, csõre valamivel kisebb, írisze (3 éves kortól) vörösesbarna.

Kép


Viselkedése: beszéd és hangutánzó képessége közepesnek mondható, egyike a legragaszkodóbb papagájoknak. Rágási igénye nem jelentõs, kevésbé hangos madár.
Elhelyezése: nagypapgájok részére készített szobai kalitka megfelelõ számára, napi röptetés mellett!
Táplálása: nagypapagájok részére készült magkeverék, zöldség-gyümölcs, valamint állati fehérje kiegészítésekkel!

 

 

 

 

Goffini kakadu (Cacatua goffini)

 

Leírása: hossza 30 cm, alapszíne, bóbitája fehér, a kantárján, valamint a fején lévõ tollak bázisa lazacszínû. Szárnya 22 cm, farka 11 cm hosszú. Az alsó szárny, illetve farokfedõ tollai sárgák. Szaruszínû csõre 3 cm hosszú, lába szürke. A tojó teste, feje, csõre valamivel kisebb, írisze (3 éves kortól) vörösesbarna.

Kép


Viselkedése: beszéd- és hangutánzó képessége gyengébb, ragaszkodó, kedves madér. Sokat kiabál.
Elhelyezése: szobai kalitban, napi röpetetés mellett tarthatjuk.
Táplálása: nagypapagájok részére készült magkeverék, zöldség-gyümölcs, valamint állati fehérje kiegészítésekkel!

 

Forrás: Árnyék András

 

 

Csupaszszemû kakadu (Cacatua sanguinea)

 

Leírása: hossza 38 cm, alapszíne fehér, széles, rövid tollakból álló bóbitája szintén fehér. Kantárján, fején, nyakán, begyén, hátán lévõ tollai lazacszíû tonusuak. Szárnya 28 cm, farka 14 cm hosszú.
3 cm hosszú csõre szürkésfehér színû. Az írisz mindkét nemnél sötétbarna, szeme körül széles, szürkéskék, csupasz gyûrû van.
Viselkedése: ragaszkodó, szeretet

Kép

re méltó, kiváló hang- és beszédutánzó képességü madár. A többi kakaduhoz hasonlóan reggel, este kiabál.
Elhelyezése: napi röptetés mellett, szobai nagypapagáj kalitban tartható.
Táplálása: nagypapagájok részére készült magkeverék, zöldség-gyümölcs, valamint állati fehérje kiegészítésekkel!

 


 

 

Molukken kakadu (Cacatua moluccensis)


Leírása: Impozáns, gyönyörû madár. Hossza 52 cm, alapszíne fehér és a rózsaszín különbözõ árnyalatai. Nagy hátrafelé görbülõ, lazacszínû bóbitája 17cm, szárnya 30 cm hosszú. Farkának hossza 17 cm. Írisze fekete, szemgyûrûje világoskék. Fekete csõre 5 cm hosszú, lába szürke. A tojó feje, teste rendszerint kisebb, írisze vörösesbarna.
Viselkedése: intelligens, ragaszkodó, kiváló beszéd-és hangutánzó képességgel rendelkezõ madár. Rágási igénye jelentõs!

Kép


Elhelyezése: egyedüli kedvencként nagyon erõs, masszív nagyméretû, kalitban, napi röptetés mellett elhelyezhetõ.
Táplálása: nagypapagájok részére készült magkeverék, zöldség-gyümölcs, valamint állati fehérje kiegészítésekkel!

 

M.B.