Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemes papagáj

2008.07.22
Nemes papagáj (Eclectus roratus)Hossza: 35 cm
Szárnya: 24 cm
Farka: 12 cm
Csőre: 3,5-4 cm

A hím alapszíne zöld, fején enyhén sárgás árnyalattal. Szárnya szegélye kék, a kézevezők külső zászlói mályva-kékek, alsó szárnyfedői és testének két oldala vörös, az alsó farkfedők sárgászöldek. Farkán a középső tollak felső felülete zöld, keskeny sárgás-fehér csúcsi résszel, a külső tollak bázisa zöld, a csúcs felé hKép aladva kékes-zöld árnyalatot vesznek fel, de a csúcs szintén sárgás-fehér, a legutolsó toll külső zászlója kék; az alsó felület szürkés-fekete, sárgás-fehér csúccsal. Írisze narancsszínű. Csőrén a felső káva korall-vörös, sárga csúccsal, az alsó fekete, lába szürke. A tojó alapszíne vörös, hátán és szárnyán sötétebb árnyalattal, begyének alsó része, hasa és a köpenyén átívelő sáv bíborszínű, szárnyszegélye és a kézevezők külső zászlói mályvaszínűek, az alsó szárnyfedők halvány bíborszínűek, alsó farkfedői vörösek, a hosszú tollak szegélye sárga, farka felül vörös, alul sötét narancsszínű, a csúcsi rész egyöntetűen narancssárga. A fiatalok a szüleikre hasonlítanak. Íriszük barna, a csőrük felső kávája sötét barnás-szürke, fakó-sárga csúccsal - a felnőttkori csőrszín kb. hároméves korban alakul ki.

Élőhelye: Új-Guinea, Maluku, Kis-Szunda, Tanimbar, Aru, Kai, Admiralitas, Bismarck, Salamon, Goram és Palau szigetek, Ausztráliában a Cap York-félsziget.

Alfajok: Számuk kilenc, csekély nagyság- és színbeli eltérésekkel.

Tápláléka: gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék.

Egy évben kétszer is költ. Általában 2 tojást rak. A kotlási idő 28-30 nap. A kirepülési idő 10-12 hét. A tojó egyedül költ.

Tartása: tágas kalitkában vagy volierben. Télen fűtött helyiséget igényel. Nagyfokú A-vitamin igénye miatt sok zöldséget adjunk neki, ezenkívül, gyümölcsöt, főtt kukoricát, párolt húst és sajtot.

 

M.B.