Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pennsylvaniai iszapteknős

2008.07.22
  [ Pennsylvaniai iszapteknős ]  
   
     
 

Kinosternon subrubrum

USA dél-keleti részén elterjedt, de él egy kolónia Észak-Nyugat-Indiana-ban is, sőt New-Yorkban is található belőlük néhány.

Nem tartozik a legnagyobb teknősfajok közé, mint e család többi tagja sem. Csupán 7,5-10 cm-re nő meg. A hátpáncélja olívától a sötét barnáig változhat. A páncélja teljesen sima, nem található rajta semmiféle mintázat vagy vonal sem. A haspáncélja sárga vagy barna színű. A fiatalok általában sötétebb színűek, mint a felnőtt egyedek. A nőstényeknek egy tompa tüske van a farkuk végén. Meglehetősen hosszú ideig is elélhetnek, akár 40 évig is.

Mindenevők, megeszik a rovarokat, puhatestűeket, kétéltűeket, halakat, a döghúst, de algákat is.

Júliusban a nőstény egy 7-12 cm-es lyukat ás a sűrű növényzetbe vagy puha homokos talajba, ahová leteszi a 2-6 tojását. Ezért akár 200-400 métert is megtehet a tótól. A tojásokból átlagosan 76 nap alatt kelnek ki a kicsik, de át is telelhetnek benne. A nőstények 5-8 évesen, a hímek pedig 4-7 évesen is elérhetik az ivarérettséget.

A fél-vizi teknősök közé tartoznak, és képesek elég sokáig elélni víz nélkül is. Így nagyon nagy távokat tudnak megtenni, ez magyarázza a viszonylagos nagy elterjedését is. Nagyon alkalmazkodó teknős, hiszen a fél-sós vizektől, a mocsarakig, kisebb tavakig, nedves árkokig, szántóföldekig mindenhol megtalálható. Leginkább a sekély, iszapos, lassú folyású növényzetben bő vizeket szereti. Ha egy terület kiszárad, akkor képes útra kelni, hogy egy másikat keressen, vagy befúrja magát az iszapba.

Mivel szeret barangolni, nagy veszélyt jelent számára egy autóval való találkozás, amely az életébe is kerülhet. De ezen kívül még nagy károkat okoz a fajnak a lecsapolások és az illegális kereskedelem is.

 

M.B.